Gå til hovedindhold

Rundhorisonter

Tegninger og siden fotografiske gengivelser af horisonten rundt om observationspladser blev militært brugt til at sikre lokalisering af observationer som f.eks. fjendtlige styrker, så disse observationer præcist kunne videregives.

Harald Essendrops rundhorisont fra 1928
  • Tegnsprog

Malede rundhorisonter er usædvanlige. Ikke desto mindre er der malet hele to rundhorisonter af omgivelserne rundt om Mosede Fort. På disse kan vi se nøjagtig, hvordan der så ud, da de blev malet. Den ene er fra ca. 1915-18, og den anden er fra 1928.

Essendrops rundhorisont fra det nuværende tårn

Den ene rundhorisont er signeret og dateret af maleren Harald Essendrop i 1928. Den er malet set fra det observationstårn, der endnu står på terrænet, men som ikke indgik i de oprindelige tegninger for fortet og først blev opført senere. Man kan på maleriet i vestlig retning mod Karlslunde Strand se både standpladserne til haubitserne og det oprindelige observationstårn, der var placeret i midten af disse.

Essendrops rundhorisont dateret 1928

En ældre rundhorisont fra det oprindelige tårn

Den anden rundhorisont er derimod malet i batteriets midte i det oprindelige tårn, som også blev kaldt kikkertstation eller ildlederstation. Det blev opført i 1915 og revet ned i 1970/1971. Man kan se standpladserne til de påtænkte 120 mm haubitser både mod nordøst og sydvest. Haubitserne blev først opstillet i 1919, så rundhorisonten er altså malet i årene 1915-19. Man kan også se, at det nuværende tårn mod nordøst ikke er gengivet. Til gengæld ligger der en nu forsvunden værkstedsbygning. I modsat retning mod Karlslunde Strand i sydvest er der stor forskel på de gengivne bygninger i forhold til Essendrops fremstilling, og tilsyneladende er tættere beliggende bygninger kommet til i sidstnævnte rundhorisont fra 1928.

Den tidlige rundhorisont har nederst en indtegning af grader og har dermed et fællestræk med de rent militære rundhorisonter. Til gengæld kan gengivelsen af solopgang og måger over havet ikke betegnes som militær.

I 1928 var den 27-årige Harald Essendrop på studietur i udlandet og modtog den Raben-Leventzauske Fonds legat. Det følgende år udstillede han for første gang på Charlottenborgs forårsudstilling. Om han har malet horisonten under en kortvarig genindkaldelse eller som gæst er uvist.

Den tidlige rundhorisont malet fra det centrale observationstårn ovenpå kasematbygningen.

Sidst opdateret: 4. december 2024