Gå til hovedindhold

Aasens håndgranat

Håndgranaten var et af krigens nye og udbredte våben. En af de første og mest udbredte modeller var skabt af nordmanden Aasen, der satte den i produktion i Danmark.

Aasens håndgranat. Krigsmuseet
  • Tegnsprog

Aasens granat fandtes i flere variationer. De kunne enten affyres fra rifler og morterer eller kastes. De blev produceret i København af firmaet Carl Lunds Fabrikker for firmaet "Defenseur Copenhague". Ved krigens start havde Aasen fået kontakt med den franske hær og forsøgte også at få granaten afsat til den britiske hær.

Aasen brød forbindelsen med firmaet "Defenseur" omkring årsskiftet 1914-15 og indgik derefter på Carl Lunds Fabrikkers vegne aftale med den franske hær om produktion af en revideret udgave af granaten. Det førte til en lang retssag om rettigheder.

København Amts skyttekorps afholder øvelse med Aasens håndgranat-haubitser i cykelaffutage, ca. 1916.

"Defenseur" lå inde med et stort parti granater i København, som ikke måtte udføres. Det var bl.a. dette, Aasen angiveligt havde forsøgt at omgå. Den danske hær købte 100.000 af "Defenseur"s granater, der således var strandet i Danmark. Hvor den danske hær slet ikke havde rådet over dette våben ved krigens udbrud, havde man en beholdning på knap 55.000 håndgranater, 1.000 luftgranater og 72.500 håndbomber ved krigens slutning.

Den udstillede håndgranat er udlånt af Krigsmuseet.

Sidst opdateret: 4. december 2024