Rum 8 - Handel og ubådskrig
I tiden indtil 1. februar 1917 lykkedes det at holde den danske handel med begge krigsførende parter i gang, og dermed at få andel i store krigsfortjenester. Men krigsbegivenhederne i 1917 førte til en dramatisk reduktion i handelen og dermed til stor vareknaphed og mangel i Danmark.
Verdenskrigens Udbrud standsede med eet Slag det økonomiske Liv - som et Jordskred, der spærrer en Flod og tvinger dens Vande til at søge nye Udløb
Økonomisk lammelse
Med krigens udbrud blev den danske økonomi med et slag lammet. I de forudgående årtier var den blevet indrettet på at forædle animalsk landbrugsproduktion - og sælge bacon, smør og æg til briterne på den ene side og heste og slagtekvæg til tyskerne på den anden.
Men ved krigens udbrud ønskede begge krigsførende parter et stop for den danske eksport til modparten. Det lykkedes dog nogenlunde at overbevise dem om, at hvis det danske handelsmaskineri gik i stå på ét område, ville det lamme hele mekanismen. Og navnlig fra tysk side var handelen med Danmark vigtig. Briterne havde stoppet al handel mellem Tyskland og det neutrale USA, tyskernes største og vigtigste handelspartner. Tyskerne håbede, at amerikanske varer kunne slippe igennem til Danmark og derfra videre til Tyskland.
Balancegang
Det var en svær og skrøbelig balancegang. Enhver begunstigelse til den ene part, måtte modsvares af en begunstigelse til den anden. Uden at neutraliteten formelt blev brudt. Briterne stillede bl.a. krav om, at varer, der i henhold til international ret ikke var omfattet af de såkaldte kontra-banderegler, ikke nåede frem til tyskerne.
For at regeringen kunne undgå at handle imod international ret og dermed også sin status som neutral, lod den erhvervslivet spille en mere og mere central rolle som forhandler og aftalepartner.
Ubådskrigen 1917
Handelsbalancen lykkedes så godt, at den danske økonomi fra slutningen af 1914 frem til udgangen af 1916 oplevede et boom. Men da tyskerne erkendte, at det nok kun var et spørgsmål om tid, før det neutrale USA ville gå ind i krigen på briternes side, prøvede de at knække den britiske økonomi ved en total ubådskrig mod alle skibe på vej til Storbritannien. Målet var, at briterne skulle give op i løbet af tre måneder - inden amerikanerne kunne nå at sende forstærkninger.
Amerikansk krigsdeltagelse
Trods ubådskrig var der stadig skibe, der slap igennem, men da USA i april 1917 gik ind i krigen, blev der lagt nye handelsbegrænsninger. USA var klar over, at tyskerne nød godt af den blomstrende danske krigshandel. Nu hvor USA gik ind i krigen, blev det vigtigt for amerikanerne også at bringe den danske økonomi i knæ.
Ammunitionsmagasin
Rummet var oprindeligt bygget som ammunitionsmagasin. Ammunitionselevatoren lige uden for døren skulle kunne føre granater op til kanonstandpladsen oven på.