Rum 1 - Telegrafrum
Fortets forbindelsesled til omverdenen var telegrafrummet. Trods navnet var telefonen allerede i fortets første dage den vigtigste daglige kommunikationslinje.
Rummet er en delvis rekonstruktion af, hvordan rummet kunne have set ud i 1916 med skrivebordet til telegrafisten og kakkelovn.
Telegrafforbindelsen over Atlanten
I midten af 1800-tallet havde telegrafen revolutioneret kommunikationen. Navnlig etableringen af de undersøiske telegrafkabler bandt pludselig verden tæt sammen. Men kablerne var sårbare. Ved krigens udbrud kappede briterne f.eks. de tyske telegrafforbindelse til Amerika. Og tyskerne svarede igen med at afbryde de britiske forbindelser mellem Canada og Australien. Kommunikationen måtte derfor finde nye veje. Og en af vejene var via neutrale stater som Danmark.
Zimmermann-telegrammet
I rummet kan du læse historien om det såkaldte Zimmermann-telegram. Et telegram sendt af den tyske udenrigsminister Zimmermann sendt til den tyske ambassadør i Mexico d. 16. januar 1917 om mulighederne for en tysk-mexicansk alliance mod USA. Telegrammet måtte sendes fra Berlin via København, London og Washington på grund af de afbrudte telegramlinjer. Undervejs opsnappede briterne telegrammet og fik kendskab til de tyske planer; og sammen med den uindskrænkede tyske ubådskrig, fik det USA til at gå ind i krigen.
Telefonens indtog
Telefonen havde dog overtaget telegrafens rolle som den vigtigste lokale kommunikationskanal. Der blev indlagt telefon i Mosede Batteri fra start. Da Tunestillingen blev etableret måtte f.eks. vagter og indkvarterede soldater i første omgange betjene sig af de eksisterende telefonforbindelser i private hjem. Samtidig blev telefonisterne på telefoncentralen betalt for også at passe centralen i aften- og nattetimerne.
I løbet af 1917 blev der etableret et telefonnet i Tunestillingen, men det gik langsomt, fordi det var svært at skaffe telefonkabler.