Gå til hovedindhold

Foredrag: Fodbold og 1. Verdenskrig

Hør museumsformidler Morten Hoppe Sehstedt fortælle om, hvordan Danmark i årene op til og under 1. Verdenskrig var en stormagt i fodboldens verden

Indhold

  VM-slutrunden i Qatar er på mange måder historisk – allerede inden den endnu er blevet afholdt. Det historiske kommer selvfølgelig ikke på baggrund af det sportslige (endnu), men snarere af den politiske diskussion om slutrunden.

  På mange måder har det været nyt for dem af os, der holder af sporten, at fodbold er blevet så politisk. Men det er slet ikke overraskende, når man dykker ned i fodboldens historie – og særligt fodboldens historie i Danmark.

  Hør museumsformidler Morten Hoppe Sehstedt fortælle om, hvordan Danmark i årene op til og under 1. Verdenskrig faktisk var en stormagt i fodboldens verden. Danskerne var længere foran andre nationer i sportsgrenens verden og var kulturelt meget påvirket af Storbritannien. På dette tidspunkt havde indflydelsen fra briterne og frygten og hadet til tyskerne varet længe, og det kom også til udtryk i fodbolden, da de danske fodboldklubber på dette tidspunkt faktisk også var politiske klubber.

  Da Den Store Krig brød ud i 1914, var Danmark i chok. Ikke kun fordi man var klar over, at dette kunne blive en ødelæggende krig med store konsekvenser for Europas nationer. Men spørgsmålet var også, hvilken påvirkning krigen ville have på den danske kultur. Ville fodbolden og friheden lide under den verdensomspændte konflikt?

  Praktisk

  Dato og tid: 7. december kl. 16-17.30

  Sted: Infirmeriet ved Mosede Fort

  Pris: 50 kr.

  Køb billet

  Billedet er af Odder Idrætsklub ”Frem” i 1917, taget af Steffen Cimbria Vejle. Tak til Odder Lokalhistoriske Arkiv for lån.

  Sidst opdateret: 9. november 2022