Gå til hovedindhold

Satiretegning i verdenskrigenes skygge

Satire og ytringsfrihed diskuteres stadig her 175 år efter grundlovens indførelse. Hvad må man, og hvad kan man? Vær med, når historiker, satireekspert og ph.d. Hannibal Munk holder et tankevækkende og underholdende foredrag med masser af gode billeder som bagtæppe.

Moderne dansk satiretegning blev født med grundloven i 1849 og levede sit liv i satiremagasinerne resten af 1800-tallet. Netop som satiretegningerne var ved at finde vej ind i dagspressen – hvor de stadig findes i dag – ramte 1. Verdenskrig, og vilkårene for ytringsfrihed og satire blev vanskeligere.

Satirens historie i første halvdel af det 20. århundrede er derfor historien om, hvad man må, og hvad man kan. Satiren under og mellem verdenskrigene er tidlige eksempler på, hvordan den både samler og splitter, og peger fingre ad dem, der ikke anses som en del af det gode selskab, eller som opfattes som usolidariske og udanske – blandt andet gullaschbaroner og kollaboratører. Samtidig blev perioden et vigtigt referencepunkt i satirikernes selvforståelse, som bør kendes, hvis man også vil forstå moderne satirekriser.

Bliv klogere på satire gennem historien, når historiker, satireekspert og ph.d. Hannibal Munk besøger Mosede Fort.

Praktisk

Tid og sted: onsdag den 1. oktober kl. 16.30-18.00 i infirmeriet på Mosede Fort (bygning til venstre for den store kasematbygning)

Pris: 85 kr. inkl. gebyr. Gratis kaffe og te.

OBS! Der er begrænset plads.

Tegning af Axel Thiess i Blæksprutten, 1915.

Sidst opdateret: 17. juli 2025