Gå til hovedindhold

Krig i køkkenet – madhistorie på Mosede Fort

Eleverne arbejder med mad og sundhed i et historisk perspektiv.

Madvarer

Indhold

    Praktisk information

    Klassetrin: 8. klasse

    Varighed: 100 minutter

    Mødested: Mosede Fort

    Pris: Gratis

    Fag: Historie, madskundskab

    Under 1. Verdenskrig manglede der mad og brændsel i hele Europa. Også i Danmark steg priserne på fødevarer, og der var lange køer foran butikkerne. Krigen blev en kamp om ressourcer, og der var derfor brug for viden om mad og sundhed.

    Husmødrene fik nu en central rolle: de skulle holde Danmark mætte den sidste tid af krigen - som ingen vidste, hvor længe varede.

    De skulle tænke over deres madspild, over den rigtige ernæringssammensætning og på madens priser og husholdningens budget. Dermed skulle husmødrene være kreative.

    I dette undervisningsforløb laver vi ikke mad, men eleverne skal undersøge, hvordan man kan spise sundt og godt med meget lidt og for få penge.

    • Eleven kan forklare, hvorfor mad var vigtigt for Danmark under 1. verdenskrig.
    • Eleverne kan forklare, hvordan husmødrenes kreativitet fik danskerne sikkert gennem krigen.
    • Eleverne kan indgå i en dialog om, hvad vi i dag kan lære om nutidig bæredygtighed fra husmødrenes praksis.

    Opskrifter

    Prøv selv opskrifter fra Mikkel Hindhedes "Dyrtids-Kogebog" fra 1915.

    Dyrtids-Kogebog

    Sidst opdateret: 1. juli 2024

    Kontakt

    Skoletjeneste - booking

    Telefon: 20 60 26 58

    E-mail: skoletjeneste@greve.dk