Gå til hovedindhold

Udendørs foredrag: Den lange vej fra 1864 til Genforeningen

Mosede Fort inviterer til udendørs foredrag, hvor museumsinspektør og ph.d. Kristian Bruhn fortæller om udstillingen "Vejen til Genforeningen".

Christian den 10. på sin hvide hest i Christiansfeld, 1920. Det Kongelige Bibliotek

Den udendørs udstilling "Vejen til Genforeningen" tiltrækker mange besøgende, der stopper op ved de store plancher.  

Kristian Bruhn, der står bag udstillingen, vil denne dag dykke dybere ned i historien og fortælle om de dramatiske begivenheder, der førte til Genforeningen i 1920. 

Opdag historiens konflikter

Fra 1864 til 1920 var forholdet til Tyskland og drømmen om en genforening med sønderjyderne det centrale problem i dansk politik. Vejen til Genforeningen var fyldt med udfordringer og dramatiske hændelser. Den udenrigspolitiske kurs slingrede, og danskerne var langt fra enige. Alle tænkelige veje blev forsøgt, men uden held.  

Med Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig åbnede sig endelig muligheden for en genforening. Mens de fleste danskere betragtede det som en lykkelig begivenhed, blev det for nogle en skuffelse. Lige til det sidste blev der kæmpet for både en nordligere og en sydligere grænse.  

Med udstillingen vil vi gerne vise, at vejen til Genforeningen var overraskende konfliktfyldt. 

Pris

Voksne: 50 kr.  

Årskortholdere / ledsager til årskortholdere: Gratis  

Ønsker du at se museet samme dag, så kan du denne dag komme ind til særpris (90 kr), hvis du har billet til særrundvisningen. Entrébilletten købes i billetsalget. Museet har denne dag åbent kl. 11-15.  

Praktiske oplysninger 

Dato: Onsdag den 29. maj kl. 15-16. 

Sted: Foredraget finder sted udendørs ved plancheudstillingen på Mosede Fort. Man skal derfor være indstillet på at stå op undervejs eller bruge museets transportable klapstole.

 

Køb billet

 

Foto: Christian den 10. på sin hvide hest i Christiansfeld, 1920. Det Kongelige Bibliotek 

Sidst opdateret: 27. februar 2024